Vele kunnen het bijna niet meer voorstellen, maar 30 jaar bestond er een leven zonder internet. Geen Google, geen Facebook, geen Instagram, allemaal niet. Tijdens de corona-crisis wordt het soms des te meer duidelijk hoe handig het internet voor ons is. In deze blog bespreek ik waarom het internet tijdens te corona-crisis zo’n grote rol speelt.

Het onderzoek

Allereerst is het internet voor onderzoekers natuurlijk een snelle manier om ervaringen en resultaten met elkaar te kunnen delen. Zodoende kan het proces veel sneller ontwikkelen. Niet alleen gaat het veel sneller, maar kunnen er ook veel meer mensen hun kennis delen via het internet.

Google’n

Niet alleen voor onderzoekers is het internet een belangrijke tool, maar ook voor de meeste mensen is het internet een belangrijke bron van informatie. Des te meer je thuis zit, ga je steeds vaker dingen opzitten. Ben je bijvoorbeeld de tuin aan het verzorgen en wil je weten wat de beste periode is om die plant te planten, dan zoek je het even op op Google. Stel je voor dat je de tijd zou moeten nemen om een boek te zoeken over planten en hierin te moeten zoeken en lezen welke informatie je nodig hebt. Het internet zorgt er dus voor dat je heel veel tijd kan besparen.

Sociale media

Daarentegen kan er ook heel veel tijd op het internet worden doorgebracht en dan vooral op de sociale media. Vooral tijdens de corona-crisis zijn de sociale media niet alleen een uitkomst om met vrienden, familie en kennissen op een veilige manier in contact te kunnen staan, maar ook om verveling en een gevoel van alleen zijn tegen te gaan. De vele trending tiktoks of nieuwe corona-proof (dus geen gist bevattende) recepten geven toch het idee dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. Het geeft een gevoel van samenhorigheid.

Producten bestellen

Een aspect van het internet die voor de corona-crisis redelijk voor lief werd genomen, is de mogelijkheid om diverse producten te bestellen zonder een voet in de winkel te hoeven zetten. Zo heb ik mijn Black Friday inkopen allemaal via internet gedaan. Maar ook het bestellen en laten bezorgen van boodschappen is een uitkomst voor mensen die liever niet het risico willen lopen dat zij in de supermarkt aangestoken kunnen worden. Daarnaast is het thuis laten bezorgen van medicijnen een uitkomst voor oudere mensen doordat zij een kwetsbare groep vormen. Of het gaat nu om saxenda of cialis online kopen, bijna alles is wel via internet te verkrijgen.