Tegenwoordig kun je met DNA testen heel veel te weten komen. DNA tests worden steeds nauwkeuriger en dat is goed, want het komt vaak genoeg voor dat mensen bepaalde informatie te weten willen komen. Een DNA test die regelmatig gedaan wordt is een vaderschapstest. Een vaderschapstest kun je doen om verschillende redenen. Het kan vooral antwoord geven op deze grote vragen: 'wie is de vader van mij/mijn kind?' of 'ben ik de vader?'. In dit artikel leggen we uit wat een vaderschapstest precies in houdt.

De gemoedsrusttest

Er zijn twee soorten vaderschapstesten die het meest gedaan worden. De gemoedsrusttest en de rechtsgeldige test. Een gemoedsrusttest, zoals de naam al doet vermoeden, is er om je gerust te stellen. Dit is een test die je kunt doen als je graag wilt weten wie de vader is. Deze test krijg je thuis toegestuurd en kun je op je eigen gemak thuis doen. De DNA stuur je dan in de bijgevoegde envelop terug naar het lab, waar het DNA onderzocht wordt. De gemoedsrusttest kun je echter niet gebruiken in rechtzaken, en is er dus puur voor je eigen gemoedsrust.

De rechtsgeldige test

Wil je een vaderschapstest doen die je kunt gebruiken voor een juridische procedure? Dan zul je een rechtsgeldige test moeten doen. Het verschil hierin is dat de test op locatie wordt afgenomen door een onafhankelijke derde persoon. De uitslag hiervan kun je vervolgens gebruiken voor juridische procedures, bijvoorbeeld als het gaat om een echtscheiding, alimentatie, erfenissen, voogdij etc. De gemoedsrusttest kun je hier niet voor gebruiken. Maar dat wil niet zeggen dat de gemoedsrusttest minder betrouwbaar is. Beide testsoorten zijn even betrouwbaar.

De betrouwbaarheid

Je vraagt je misschien af hoe betrouwbaar een vaderschapstest is. Zowel de gemoedsrusttest als de rechtsgeldige test hebben een betrouwbaarheid van minimaal 99,999%. Dit is als je de DNA op minimaal 20 plaatsen laat analyseren. Wil je een nog hogere betrouwbaarheid, dan kun je DNA laten analyseren op 25 plaatsen. Dan wordt de minimale nauwkeurigheid verhoogt naar 99,9999%. En als de moeder ook een test laat afnemen, dan is de betrouwbaarheid nog groter. Als uit de test blijkt dat de man niet de biologische vader is, dan kan dat met 100% zekerheid worden vastgesteld.

Een vaderschapstest thuis doen

Je kunt een vaderschapstest voor de gemoedsrust gemakkelijk online bestellen. Binnen enkele dagen, of soms zelfs de volgende dag, ontvang je de test thuis en kun je DNA bij jezelf en het kind afnemen met de bijgevoegde wattenstaafjes. Dit is een geheel pijnloze procedure. In de doos vind je een uitgebreide gebruiksaanwijzing hoe dit moet. De wattenstaafjes met DNA stop je vervolgens in de bijgevoegde voorgeadresseerde enveloppen, en deze stuur je op naar het laboratorium voor onderzoek. Binnen 4 dagen zul je de uitslag te horen krijgen!