We merken steeds meer dat we er steeds meer voor andere mensen kunnen zijn. En dat we ook merken dat we daar ook steeds meer voor open staan. En dan is het ook wel eens fijn als je dingen kan doen die je bij jezelf goed voelen. Denk hierbij aan bloed doneren. Het is eigenlijk maar een kleine moeite, maar je kan wel ontzettend veel mensen ermee helpen, wat uiteraard goed is. Maar laten we het even hebben over waar je rekening mee moet houden wanneer je bloed gaat doneren.

 

Bloed doneren om andere te helpen

Het is natuurlijk al een hele mooie stap wanneer je de keuze maakt dat je gaat doneren. Je moet natuurlijk als eerste goed bij jezelf na gaan of dit iets voor jou is. Want het kan zo zijn dat je zelf niet goed tegen bloed kan, of tegen naalden, en dan moet je wel even goed nadenken of bloed doneren wel iets voor jou is. Maar geen zorgen, je wordt vooraf natuurlijk even getest en gecontroleerd of je wel geschikt bent om bloed te doneren. Want niet iedereen is geschikt om bloed te doneren. 

En hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een onzichtbare ziekte in je bloed, een ziekte die je zelf niet merkt. Het wordt dan allemaal getest en hoef je zelf ook geen HIV sneltest te doen. Want dit is ook een ziekte die je niet gelijk merkt dat je die in je lichaam hebt zitten. Of wanneer je zelf ijzer te kort hebt in je bloed. Ook dan is het niet heel handig om bloed te doneren, omdat je dan zelf te kort komt. Dit wordt bij je eerste afspraak allemaal getest. Hier wordt namelijk nog geen grote hoeveelheid bloed afgenomen maar word je goed op de hoogte gebracht van hoe het in zijn werk gaat en geef je zelf buisjes af om jouw bloed te laten testen. Ook kijken ze dan welke bloedgroep jij hebt. Want grote kans dat je zelf niet weet welke bloedgroep je hebt. 

Hier gaan twee weken over heen en daarna krijg je een uitnodiging om te gaan doneren. En tijdens het doneren ben je geen uren weg. Trek er wel zeker 2 uur voor uit. Want je weet maar nooit of je je wat slapjes voelt als je gedoneerd hebt. Het bloed afgeven zelf duurt maar 10 minuten. Daarna vragen ze of je plaats wilt nemen in het donorcafe om nog even wat te drinken en te eten om even bij te sterken want je hebt natuurlijk wat bloed afgegeven. En dan is het weer tijd om naar huis te gaan.