Jaarlijks worden er ruim 2000 ernstige arbeidsongevallen onderzocht door de Inspectie SZW. Vooral in de sectoren bouwnijverheid, petrochemie, farmaceutica en horeca komen veel ongelukken voor. Het aantal dodelijke slachtoffers ligt gemiddeld op ongeveer 60 personen per jaar die vaak al wat ouder zijn en van het mannelijke geslacht. Als de werknemers geen persoonlijke beschermingsmiddelen hebben gekregen bij gevaarlijk werk kunnen zij meer risico lopen op een ongeval met een slechte afloop. De werkgever kan daardoor ook in overtreding zijn.

Veiligheidsmaatregelen

Als werkgever wil je alles doen om de veiligheid in het bedrijf te verhogen. De meest voorkomende oorzaak van een dodelijk ongeluk is vallen (vanaf een hoogte). Dit risico kan worden verminderd door stevige ladders, hekken, klimuitrusting zoals harnassen, afdalers, valstopblokken en reddingslieren, verankeringen en toegangs- en evacuatiesystemen. Daarna volgt, met als preventiemogelijkheden wijzing op het gevaar, strenger toezicht op de naleving van regels en het aanbieden van veiligheidshelmen. De tweede meest voorkomende oorzaak is contact met bewegende delen van machines, en kan worden verminderd door veiligere machines aan te schaffen of deze beter af te schermen.

Handige webshops

De overige 13% ongevallen bestaat uit de oorzaken aanrijding, contact met elektriciteit, explosie en brand, blootstelling aan gevaarlijke stoffen en agressie op het werk. Wat een voordeel is, is dat je tegenwoordig veiligheidsproducten heel makkelijk kunt bestellen via internet. Een aanbieder van producten op het gebied van gasdetectie, adembescherming en valbeveiliging is bijvoorbeeld G4S Safety Solutions, onderdeel van het grote internationale bedrijf op het gebied van veiligheidsoplossingen. Kijk en vergelijk zelf.