Ze geven elke ruimte een eigen karakter, zijn blikvangers en nodigen uit tot verpozen: kunstwerken, afbeeldingen en foto’s. Om hun effect echter volledig te ontwikkelen, moeten ze goed worden verlicht. Makkelijker gezegd dan gedaan, want er komt immers veel kijken. Dit geldt zowel voor de positie van de bijbehorende armatuur als voor de uitlijning, de schilderijlamp sterkte of de keuze van de lichtbron. Er moet altijd op worden gewezen dat de technische vereisten voor een goede schilderijlamp, vooral in de privésector, een aanvulling moeten zijn op de architectuur en de sfeer van de woonkamer.

Of ze nu van financiële of immateriële waarde zijn: afbeeldingen, kunstdrukken, schilderijen en foto’s zijn de grote sterren in de woonkamer. Omdat ze gegarandeerd de aandacht trekken – vooral als ze met behulp van licht sfeervol worden geënsceneerd. Hiervoor zijn in de meeste gevallen spots of spots geschikt, maar ook een bijzondere schilderijlamp die voor het juiste licht zorgt zonder het karakter van de afbeelding te veranderen.

Voordat echter de bij de afbeelding passende lampen worden geselecteerd, moeten de structurele eisen voor de plaats waar de afbeelding uiteindelijk komt te komen worden gecontroleerd. Waar zijn stopcontacten, waar moeten de kabels opnieuw worden gelegd of zelfs het plafond worden opgehangen? Beeldformaat, wandkleur en inrichting zijn natuurlijk minstens zo belangrijk in relatie tot de keuze van armaturen. Geen twijfel mogelijk: het maken van een foto met het juiste licht is een kunst op zich, maar lukt gegarandeerd als er rekening wordt gehouden met een paar basistips. Terwijl het woongedeelte het beste wordt verlicht met indirect licht, worden kunstwerken en foto’s ideaal verlicht met direct licht. Hier worden schijnwerpers of spots aan het plafond gemonteerd.

Waarom je LED-licht moet gebruiken voor schilderijverlichting

Dat de energiebesparende en duurzame halfgeleidertechnologie zich nu volledig heeft gevestigd, komt niet alleen tot uiting in de elektriciteitsrekening – het LED-licht komt ook jouw foto’s ten goede. In tegenstelling tot conventionele lichtbronnen bevatten led-lampen meestal geen UV-licht meer, dat naast infrarood licht de kunstwerken zou doen vervagen of vergelen. De voordelen van leds zijn ook duidelijk als het gaat om het effect van warmte op het te verlichten beeld. In vergelijking met de gloeilamp geven de nieuwe lichtbronnen simpelweg aanzienlijk minder warmte direct af aan de foto, waardoor deze weer langer kan schijnen.