Heeft u ook mooie kamerplanten thuis, maar heeft u het gevoel dat ze niet meer groeien, terwijl u ze genoeg water geeft. Dit kan komen omdat uw plant spint heeft. Als u goed kijkt aan de onderkant van de bladeren van uw plant kunt u kleine spintmijten zien kruipen. Zij zuigen de plantencellen leeg, hierdoor groeit uw plant niet meer en krijgt de bovenkant van de plant gele puntjes of vlekjes. Ook kunnen de randen van de bladeren geel kleuren. Bij ernstige aantasting van de plant kan u webjes tussen de bladeren zien.

Behandeling spint

Een oplossing kan zijn om roofmijt tegen spint te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is forni-mite, hiermee kan u spint bestrijden. Deze roofmijten zijn van het type Neoseiulus Califronicus en zuigen de spintmijten leeg. Dit kan u herkennen als de lege insectenhuiden van de spintmijten achterblijven aan de onderkant van de bladeren. De roofmijten eten zowel de volwassen spintmijten, eitjes als larven. De meest voorkomende spintmijt is de kasspint. Forni-mite kan worden gebruikt voor deze kasspint, maar werkt ook voor anderen spintmijten zoals fruitspintmijt. Daarbij moet u denken aan aardbeimijt, citrusmijt en begoniamijt. De roofmijten zoeken deze spintmijten actief op. Maar ze hebben een kleine actieradius waardoor u rekening moet houden met bepaalde zaken. U moet de vulstof met de roofmijten rechtstreeks op het blad strooien als de grootte van de bladeren dit toelaten. Bij spint bij groenten of fruitbomen moet u de roofmijten enkele meters voor en achter de spinthaarden uitzetten. Bij planten met kleine bladeren is het handig om gebruik te maken van bio-boxen of koffiefilterzakjes. Hierin kan u dan eerst de roofmijten uitzetten, zodat ze goed verspreid worden over de plant. Als het nodig is kan de behandeling van de roofmijten worden herhaald na twee weken.

Roofmijt aanschaffen

Naast de verschillende manieren van het uitzetten van de roofmijten. Speelt de hoeveelheid van de roofmijten ook een grote rol. De hoeveelheid van de roofmijten hangt vooral van het stadium van de aantasting. U moet ervoor zorgen dat het leger roofmijten groot genoeg is om de spint de baas te worden. Uitzettingen verschillen tussen de 50 tot 250 roofmijten per vierkante meter. U heeft het snelst resultaat als u de spint bestrijdt in een vroeg stadium, bij een beginnende aantasting. Dit betekent ook dat als u nog in een beginstadium bent u minder roofmijten nodig heeft. Bij spint op enkele kleine kamerplanten die licht zijn aangetast, heeft u voldoende aan een tube van 500 roofmijten. Heeft u enkele grote planten die zwaar zijn aangetast, moet u denken aan de 2000 roofmijten of meer die u nodig heeft. Bij biogroei kan u eenvoudig de roofmijten bestellen. De roofmijten kunt u het best zo snel mogelijk uitzeten. Als dit niet mogelijk is, kan u ze één tot twee dagen bewaren in de koelkast bij 8 graden.