Veel jonge ouders denken dat hun kinderen altijd standaard automatisch gratis zijn meeverzekerd bij bijvoorbeeld de reisverzekering, zorgverzekering en uitvaartverzekering. Toch is dit in veel gevallen niet waar en dit kan voor grote problemen zorgen als er schade is en het kind blijkt niet verzekerd.

Onwetendheid

Als je een kindje krijgt moet je heel veel regelen. Van kinderopvang, kleding, maxi-cosi tot een commode. Echter zijn verzekeringen ook erg belangrijk om eens goed onder de loep te nemen wanneer er een kleintje op komst is. Maar de regels omtrent verzekeringen en kinderen is voor veel jonge ouders onduidelijk. Welke verzekeringen zijn verplicht? Bij welke verzekeringen zijn mijn kinderen automatisch meeverzekerd? En welke verzekeringen bieden gratis dekking voor kinderen? In dit artikel proberen we je zo goed mogelijk te informeren over dit lastige onderwerp.

Welke verzekeringen zijn verplicht voor een kindje?
De zorgverzekering is verplicht. Ook voor kinderen. Tot 18 jaar zijn ze gratis meeverzekerd op de polis van de vader of moeder. Echter moet je jouw kindje wel binnen 4 maanden na de geboorte aanmelden bij de zorgverzekeraar. Wanneer je jouw baby te laat inschrijft dan moet je als ouders zelf voor de gemaakte zorgkosten betalen. De andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar sommige verzekeringen zijn wel slim om af te sluiten. Meer informatie over zorgverzekering en zwangerschap vind je hier.

Bij een uitvaartverzekering zijn er geen wettelijke regels met betrekking tot het meeverzekeren van kinderen. Deze regels zijn bij iedere verzekeraar anders. De website uitvaartverzekeringwijzer.net heeft een goed artikel geschreven over een uitvaartverzekering voor een kind. Bij DELA zijn kinderen bijvoorbeeld niet gratis meeverzekerd, maar bij Yarden zijn ze zelfs tot 21 jaar gratis meeverzekerd.

Reisverzekering
Een reisverzekering is geen verplichte verzekering, maar wanneer je vaak op vakantie gaat met je kinderen is het wel slim om je kind aan te melden bij de reisverzekeraar. Wanneer je zelf een reisverzekering hebt dan kun je in veel gevallen je kind gratis mee laten verzekeren tot een bepaalde leeftijd. Echter verschilt dit per verzekeraar, dus het is slim om dit goed te vergelijken. Heb je zelf geen reisverzekering dan moet je voor je kindje een eigen reisverzekering afsluiten.