Een netjes, gesmeerd en schoon huishouden hebben met jonge kinderen, dat lijkt toch bijna onmogelijk? Dat is het ook. Er is ook zo ontzettend veel te doen, het huis schoonhouden, boodschappen doen, wassen, afwassen, afstoffen en nog veel meer. En dan hebben we het nog niet eens over de kinderen gehad. Een huishouden met jonge kinderen is nooit perfect en dat is helemaal niet erg. Toch is het fijn als je niet constant achter de feiten aanloopt maar het huishouden, naast de kids, toch enigszins op orde hebt. Buiten het huishouden op orde hebben is het ook enorm belangrijk om lekker in je vel te zitten. Lekker zen, dat is het uiteindelijke doel. In deze blog een aantal tips!

Maak het jezelf makkelijk

Een wellicht wat voordehand liggende tip maar toch wil ik hem graag benoemen. Maak het jezelf alsjeblieft niet te moeilijk! Koop bijvoorbeeld gewoon een speelgoedkist of mand waar je kinderen na het spelen zelf hun speelgoed terug in kunnen doen. Sorteerbakken zijn handig, maar niemand heeft zin om elke keer het speelgoed van hun kinderen te gaan ordenen. Een ander voorbeeld is het aanschaffen van gecoat tafellinnen. De coating zorgt ervoor dat na een doekje over de tafel, hij weer is en blijft zoals nieuw. Nooit meer die onmiddellijke paniek wanneer je kindje weer iets over de tafel heen gooit. 

Gebruik een schema

Vooral wanneer je een druk rooster heb kan een schema een goede uitkomst zijn om je wat houvast te bieden. Het beste is om te werken met een weekschema, waarin je alles neerzet wat dagelijks en/of wekelijks moet gebeuren. Denk hierbij aan taken zoals stofzuigen, wasjes draaien, de keuken opruimen etc. etc. Wanneer je alle taken overzichtelijk voor je hebt geeft het rust. Tevens kom je makkelijker in een ritme wanneer je een paar weken je schema netjes blijft volgen. En natuurlijk geldt hierbij wel; pin je er niet op vast. Onverwachte situaties kunnen altijd de kop opsteken, en het is heus niet zo erg als de was een dagje langer blijft liggen. Blijf vooral rustig in elke situatie, de oplossingen komen vanzelf. 

Gebruik een vaste structuur

Het hebben van een vaste structuur is in het huishouden niet alleen heel fijn, het aanleren van een vaste structuur bij je kinderen heeft ook enorm veel voordelen. Hoe die vaste structuur eruit ziet zal in elk gezin anders zijn. Zo kan je bijvoorbeeld de kinderen aanleren dat als jij ‘s ochtend het rondje met de hond doet, zij zich gaan aankleden. Zodra jij terug bent van je rondje kunnen de kinderen gelijk in de auto of op de fiets stappen om richting school te gaan, in plaats van dat je nog gehaast wat outfits bij elkaar moet rapen. Natuurlijk is elk gezin anders, dus kijk vooral wat passend is bij jouw situatie.