Momenteel zijn veel mensen bezig hun huis op te knappen. Om er meer energiezuinige oplossingen in aan te brengen zoals zonnepanelen, een warmtepomp en infrarood warmtepanelen. Misschien bent u daar ook wel mee bezig. Het is dan fijn om te weten dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen het aanschaffen van een nieuwe centrale verwarming. Infrarood verwarming, bijvoorbeeld, geeft een comfortabele warmte en kan toegepast worden in iedere ruimte van het huis. De infrarood verwarming zorgt voor een gelijkmatige warmte en, door de bijzondere techniek, hoeft er geen gas gebruikt te worden. Aangezien het een van de klimaatdoelen is om zo veel mogelijk gas-loze huizen te hebben, bent u dan alvast goed op weg. 

Infrarood verwarming kunt u toepassen in iedere ruimte van uw huis

De panelen van de infrarood verwarming kunnen precies daar geplaatst worden waar u ze zelf wilt. Zo heb ik ze, bij mijn broer, al aan het plafond zien hangen. Maar elke willekeurige plek behoort tot de mogelijkheden. Het enige vereist is een stroompunt, maar dat is natuurlijk al snel geregeld! Infrarood verwarming heeft als voordeel dat u de panelen nooit hoeft te schilderen. Een nadeel is dat u de panelen niet kunt schilderen. U houdt dus de kleur die u in eerste instantie hebt uitgezocht.

Hang gepersonaliseerde panelen op

U kunt de panelen voor uw infrarood verwarming in een effen kleur bestellen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo worden infraroodpanelen met een schoolbord-afwerking veel gebruikt in de keuken. Even een boodschappenlijsje maken of een kattebelletje schrijven is dan zo geregeld. U kunt er echter ook voor kiezen om een mooie foto of een andere afbeelding te laten afdrukken op uw infrarood paneel. Zo hebt u én warmte én kunst aan de muur hangen!

Het installeren kunt u zelf

Het enige dat u van te voren moet controleren is dat u het infraroodpaneel bevestigt op een stevige muur of aan een stevig plafond en of er een stroompunt in de buurt is. Verder is het bevestigen van een infraroodpaneel snel gebeurd: het is een kwestie van 4 schroeven. Tip: let altijd goed op hoe vrij het infraroodpaneel komt te hangen. Plaats een infraroodpaneel nooit achter een meubelstuk of achter de gordijnen, deze kunnen de warmte tegenhouden en dan bent u als nog te duur aan het stoken. In veel gevallen, bijvoorbeeld op kinderkamers, is bevestiging aan het plafond de beste plek. Er kan dan ook niet per ongeluk een handdoek of een kledingstuk over het paneel gehangen worden.