Wikkeldeken

Ongeacht de leeftijd van jouw kleine kindje, een draagzak baby kan een uitkomst bieden om je handen meer vrij te hebben. Zeker als je kindje nog niet zelf loopt of kruipt, dan heb je vaak je handen vol. Je bent de hele dag met je baby in de weer en zo kom je vaak handen te kort. Daarom is het soms fijn om toch je baby dichtbij je te hebben, maar ook je handen vrij te hebben. Als je bijvoorbeeld wilt koken, een boterham wilt eten of misschien zelfs tijdens het doen van een boodschap. Een draagzak kan dan een ideale uitrusting zijn om toe te voegen aan je garderobe.

Vergeet niet de standaard veiligheidsvoorschriften

Hoe fijn een draagzak baby ook is, er zijn nog steeds standaard veiligheidsvoorschriften die je absoluut niet mag vergeten. Zo moet je er rekening mee houden dat een baby die zijn hoofdje niet kan dragen, niet gedragen kan worden in de meeste draagdoeken. Hij kan namelijk wegzakken in de zak waardoor het hoofdje gaat knikken en dit is slecht voor de ademhaling. Bij elke draagdoek baby staat in de voorschriften vanaf welke leeftijd en/of gewicht hij gebruikt mag worden.

Een ander belangrijk punt is dat je kindje met zijn hoofd naar jou toe gedragen wordt en dit kan ervoor zorgen dat zijn ademwegen niet vrij zijn. Je baby kan namelijk de voorkeur hebben om zijn neus in je te begraven, maar dit is niet de bedoeling. Controleer dus regelmatig de houding van je baby en zorg dat hij vrij kan ademen. Let erop dat een draagzak nooit een veilige slaapplek is voor je baby.

Vergeet tot slot niet om extra te controleren of je de draagzak baby goed hebt vastgemaakt. Zo voorkom je dat hij onverwacht los schiet en je baby schrikt of zelfs eruit valt.

Zorg voor een juiste houding in de draagzak baby

Het is belangrijk om je baby in de draagzak een juiste houding te laten aannemen. De enige juiste houding is de gespreide hurkzit. Deze houding is ook wel bekend als de kikkerhouding of de M-houding, waarbij je kindje met opgetrokken knietjes zit. Het hoofdje moet daarbij zo hoog mogelijk tegen jou aan geplaatst worden. Eigenlijk moet je een kusje kunnen geven op het hoofdje als je jouw hoofd licht kantelt. Zorg dus dat je de draagzak ook strak wordt vastgemaakt zodat hij niet langzaam afglijdt.

Kies de draagzak baby die bij jou past

Als je partner ook gebruik wilt maken van de draagzak baby dan is het belangrijk dat jullie samen tot een compromis komen. Er zijn namelijk vele soorten draagdoeken die je kunt aanschaffen. Zo kun je denken aan geweven doeken, rekbare doeken, doeken met clips en de keuze tussen dragen van je kindje op je buik of op je rug. Elke draagzak heeft zijn eigen voordelen. Denk er dus goed over na als je dit artikel toe gaat voegen aan je garderobe. Als je van de beste kwaliteit houdt, ga je voor een ergonomische draagdoek!