De donkere dagen voor Kerstmis
Het zal niemand ontgaan zijn; de wintertijd is weer ingegaan. We worden nu -vergeleken met de zomertijd- een uurtje later wakker en het wordt dan ook weer eerder donker ’s avonds. De donkerste dagen van het jaar zijn dan ook die van de decembermaand. Niet voor niets spreek je over de ‘donkere dagen voor Kerstmis’. Die wintertijd is destijds ingevoerd om energie te besparen. Bij het ontwaken is het buiten al enigszins aan het opwarmen. Daardoor hoef je de kachel minder hard op te stoken. Daarnaast zijn er nog meer argumenten waarom de wintertijd een goed idee is, maar het feit is nu wel dat de dagen in de decembermaand uitgesproken donker zijn.

Waarom we feestdagen in December vieren
Wanneer het buiten zo kort licht is, en het zo snel donker wordt neigen veel mensen naar een depressie. Dat is niet zo heel verwonderlijk want je lichaam maakt nu eenmaal veel minder vitamine D aan in de wintermaanden. Dat zie je direct terug in je dagelijkse functioneren; naar mate je gemoed somberder wordt raak je al snel in een soort winterdip.  Wij mensen zijn geneigd om onszelf een winterdip te besparen. Daarom zullen we altijd voor een paar leuke hoogtepunten zorgen in een donkere maand, en wat is er nu gezelliger dan pakjesavond? Het mag duidelijk zijn; Pakjesavond hoort bij de donkere decembermaand.

Een sinterklaasgedicht met aandacht
Op een dag waarop de zon zich nauwelijks laat zien zal je opbeurende activiteiten moeten gaan ontplooien. Een van die zaken waar veel mensen zich helemaal in kunnen verliezen is schrijven. Een donkere winterse avond is dan ook het ultieme moment om een Sinterklaasgedicht te schrijven. Je denkt op zo’n moment aan degene wiens naam op het lootje stond dat jij hebt getrokken, en je ziet het leven van die persoon aan je voorbij trekken.  Je ziet de leuke kanten van die persoon; die karaktertrekjes die zo specifiek bij dat familielid of die vriend horen. Je probeert vervolgens om die positieve kanten op papier te zetten, en dan het liefste op rijm. Op die manier komen de zonnestraaltjes vanzelf weer tevoorschijn in je gedachten; een donkere dag wordt een dag met een gouden randje. Een Sinterklaas gedicht schrijven kan een heel opbeurende en ontspannende activiteit zijn.

1001gedichten

Familiefeesten die de moeite waard zijn
Een Sinterklaasfeest met Pakjesavond wat je op deze manier viert, dus met zorgvuldig gekozen presentjes en sinterklaasgedichten, geeft kleur aan die donkere dagen voor Kerstmis. Een leuk feest waarbij een schaterende lach en eventueel een kleine traan centraal staan, is dan ook de ultieme oplossing tegen een winterdepressie. De huidige discussie om het hele Sinterklaasfeest maar af te schaffen en alleen nog maar Kerstmis te vieren met mooie kleren en dure cadeaus onder de kerstboom gaat hieraan voorbij. Het Sinterklaasfeest met de bijbehorende sinterklaas gedichten is immers vast onderdeel van ons culturele erfgoed. Het zou eeuwig zonde zijn als het werd afgeschaft vanwege de maatschappelijke discussie.