Er zijn in het menselijk lichaam verschillende botten terug te vinden die gebroken kunnen worden. Voor het merendeel van de lichaamsdelen die we kunnen breken geldt dat ze behoorlijk groot zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het breken van een arm of been of een voet. Wist je echter dat er ook sprake kan zijn van gebroken tenen? Voor deze laatste geldt dat een breuk in eerste instantie vrij goed kan herstellen. Echter is het ook mogelijk dat het herstel minder vlot verloopt. In dat geval is extra aandacht vereist. Een gebroken teen die niet goed wordt behandeld zou namelijk zomaar kunnen leiden tot het ontstaan van artrose en dat is niet de bedoeling. In ieder geval, wil je graag meer te weten komen over een gebroken teen? Dan moet je vooral even snel verder lezen!
Hoe ontstaan gebroken tenen?
Gebroken tenen zijn vaak het gevolg van een direct trauma dat ontstaat op de teen of tenen. Dit bijvoorbeeld als gevolg van een zwaar voorwerp dat op de tenen terecht is gekomen. Ook wanneer er sprake is van beknelling van de teen of wanneer je deze hard hebt gestoten zal je kunnen vaststellen dat je tenen kunnen breken. In de praktijk geldt dat het breken van één of meerdere tenen doorgaans vooral voorkomt tijdens het uitoefenen van bepaalde sporten. Het gaat hierbij dan niet alleen om een sport zoals rugby, maar ook om bijvoorbeeld voetbal. In het bijzonder wanneer jij één of meerdere van deze sporten uitoefent dien je hier dus rekening mee te houden.
Wat zijn de symptomen van een gebroken teen?
Het spreekt voor zich dat gebroken tenen in de praktijk ook bepaalde symptomen met zich meebrengen. De symptomen waarmee je kan worden geconfronteerd zijn de volgende:
- Drukpijn;
- Zwelling van de teen;
- Stijfheid;
- Een bloeduitstorting die verschijnt;
- Moeite met lopen;
- Soms een standsafwijking van de teen;
Let op! Gebroken tenen zijn uiteraard niet hetzelfde als verstuikte tenen. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen beiden doordat het mogelijk is om een verstuikte teen beter te bewegen. Bovendien is ook de pijn die optreedt bij een verstuikte teen helemaal niet zo erg als bij een gebroken teen het geval is. Daarnaast is het zo dat er bij een kneuzing ook geen sprake is van een vervorming of scheefstand van de teen in kwestie. Ook dat is een belangrijk verschil waar je rekening mee kan houden.
Hoe kunnen gebroken tenen worden behandeld?
In de praktijk geldt dat er verschillende oplossingen bestaan voor het behandelen van gebroken tenen. In het merendeel van de gevallen probeert men de breuk te verhelpen door het aanbrengen van een pleisterverband. Ook het tapen van de gebroken teen is iets wat in de praktijk vrij vaak wordt gedaan. Is er sprake van een fractuur bij de grote teen? In dat geval zal men ervoor kiezen om een gipsverband behandeling toe te passen. Dit is vaak een vereiste omdat er bij grote gebroken tenen sprake is van een aardige belasting bij het afwikkelen tijdens het lopen. Na enkele weken kan het gips verwijderd worden en vervangen worden door een loopgips. Eventueel zou het ook kunnen gebeuren dat er bij een gebroken teen sprake is van een vereiste operatieve ingreep.