Al eeuwen lang is arganolie een culturele luxe in Marokko. Niet alleen dankzij zijn subtiele, notige smaak, maar ook dankzij allerlei voordelen voor de gezondheid. De olie is afkomstig van de argan boom, en is een natuurlijke olie die komt uit de pit van het fruit. Inmiddels is de populariteit van arganolie niet alleen meer eigen aan Marokko. Het lekkere goedje wordt nu overal ter wereld gebruikt, in de culinaire wereld, cosmetica en medisch. Arganolie kopen kun je dus doen voor vele verschilende toepassingen, bijvoorbeeld om je haar te versterken. Maar ook oude mee eters verwijderen doe je met arganolie! 

Bestandsdelen van arganolie

Arganolie bestaat uit vettige zuren en verschillende fenolische bestandsdelen. Dit vettige zuur deels van linolzuur: omega-6 en omega-9. Bovendien is arganolie rijk in vitamine E, wat gezond is voor je haar, ogen en huid. Deze vitaminesoort heeft bovendien anti-oxidantische werking en werkt tegen branderigheid.

Gebruik in de medische wereld

De vettigheid en anti-oxidanten in arganolie dragen bij aan een vermindering van de kans op hart- en vaatziekten. De werking van arganolie kan worden vergeleken met de werking van olijfolie of een avocado. Daarnaast zijn er studies die aantonen dat het gebruik van arganolie kan bijdragen aan het voorkomen van diabetes door een reductie in insuline resistentie en een stijging in het bloedsuikerpeil. Verschillende studies tonen aan dat arganolie goed kan worden gebruikt wanneer je een branderig gevoel op de huid ervaart. Daarom wordt het goedje vaak gebruikt in de medische wereld voor de genezing van genezende brandwonden en andere huidaandoeningen.

Gebruik in de cosmetische wereld

 Arganolie is een populair product in de wereld van de huidverzorging. Arganolie kan namelijk bijdragen aan het verouderingsproces van de huid vertragen, door branderigheid en oxidatieve stress te verminderen. Het draagt ook bij aan het onderhoud en de reparatie van een gezonde huid wanneer het direct op de huid wordt aangebracht. Arganolie is de perfecte voeding voor je huid, bijvoorbeeld voor oude mee eters verwijderen. Maar ook voor je haar, als behandeling tegen gespleten haarpunten. Het voordeel van arganolie is het eenvoud in gebruik. Soms wordt het toegevoegd aan haar- en huidproducten, maar je kan een kleine hoeveelheid direct aanbrengen op je huid.

Gebruik in de culinaire wereld

Let op wanneer je zelf in de keuken aan de slag wil met arganolie. Allereerst moet je arganolie kopen die 100% puur is. Arganolie bedoelt voor cosmetische doeleinden bevat soms andere stofjes die je beter niet in kan slikken. Arganolie wordt gebruikt om brood in te dopen of als topping van couscous of groenten. Arganolie is niet om te bakken en braden: het brandt snel aan. Door het verhitten verliest de olie tevens zijn vitamines en mineralen. Zonde!