vegan magnesium

In onder andere graanproducten, groente, noten en melkproducten vind je een mineraal dat magnesium heet. Je lichaam gebruikt magnesium bij het vormen van je botten en je spieren.

Ook ondersteunt magnesium je spieren zodat deze goed werken en magnesium speelt een rol bij de overdracht van zenuwprikkels. Ook kun je vegan magnesium supplementen bestellen.

 

Hoe neemt je lichaam magnesium op?

 

Aan het einde van je dunne darm wordt magnesium opgenomen door je lichaam. Van de 20% tot de 60% van het magnesium die je via voeding binnenkrijgt wordt opgenomen. Het hangt af van de hoeveelheid magnesium er in je voeding zit. Als er meer magnesium in je voeding zit is het opnamepercentage van je lichaam lager. Als je voeding tot je neemt met een hoog gehalte aan fytaat dan vermindert dit de opname van magnesium door je lichaam. Fytaat zit voornamelijk in volkoren graanproducten.vegan magnesium

 

Magnesium in voeding

 

Je kunt in verschillende voedingsmiddelen magnesium terugvinden. Magnesium zit in volkorenbrood en overige volkeren graanproducten. Ook kun je het terug vinden in groente, noten, melk, zuivelproducten en vlees. Zelfs water kan aan de inname van magnesium bijdragen. Als je dit niet uit voeding haalt kun je vegan magnesium supplementen bestellen.

 

Magnesium te kort en hoe te herkennen?

 

Het zal niet snel voorkomen dat je last hebt van een magnesium te kort. Doordat magnesium in veel voedingsmiddelen zit, gebeurt dit niet snel omdat je lichaam het mineraal gewoon binnenkrijgt. Als je nieren of darmen niet functioneren naar behoren dan kan er wel een magnesium te kort ontstaan. Als je last hebt van:

 

  • Algehele lusteloosheid
  • Algehele vermoeidheid
  • Hartritmestoornissen
  • Spierkrampen

 

Dan kunnen dit mogelijk symptomen van magnesium te kort zijn. Het is echter alleen moeilijk om vast te stellen of deze symptomen een gevolg zijn van magnesium te kort. Doordat maar 1% van het magnesium in je bloed zit is het voor een arts lastig vast te stellen. De helft van magnesium wordt in je botten en tanden opgeslagen en de rest zit in cellen, spieren, organen en zenuwweefsel.