Niet iedereen heeft gehoord van kattenkruid, maar het staat ook wel bekend als catnip. Het is een bekend kruid dat bekend staat door de verwerking ervan in speeltjes en sprays voor katten. Kattenkruid bevat verschillende etherische oliën, waaronder nepetalacton. Nepetalacton is een stofje dat een euforisch, bijna hallucinerend effect kan hebben. De stof prikkelt bepaalde cellen, de receptoren in het orgaan van Jacobson achterin de neus van de kat. Dit is ook de reden waarom het stofje moet worden ingeademd om effect te hebben. Dit zorgt er vaak voor dat het lijkt of jouw kat lacht en de lippen optrekt. Hierdoor kunnen ze de geuren beter waarnemen. Het gedrag wat je bij je kat ziet naast het lachen en lippen optrekken zijn, snuffelen aan kruid, met kin en wangen langs het kattenkruid strijken, eraan likken, omrollen, door het kruid rollen, kopjes geven, wilde en dronken aanblik, miauwen en gedrag dat je bij seksuele opwinding ook ziet. Na een aantal minuten verdwijnen de symptomen weer. Daarna is jouw kat voor een aantal uur niet meer gevoelig voor het kruid. Het kruid is niet verslavend, wel kan te veel en te vaak kattenkruid je kat chagrijnig of misselijk maken. 

 

Kattenkruid gevoeligheid 

Niet alle katten reageren hetzelfde op het kruid, bij veel katten heeft het een euforische en stressverlagende werking. De katten worden er een soort high van. Andere katten kunnen ook agressief of helemaal niet reageren. De gevoeligheid voor het kattenkruid is namelijk genetisch bepaald. Jonge katten en kittens vertonen namelijk ook niet het typische effect van kattenkruid. De gevoeligheid ontwikkelt zich naarmate ze ouder worden. De gevoeligheid ontwikkelt zich pas op een leeftijd van 6 tot 8 weken en is pas volledig ontwikkeld rond de twaalfde week. 

 

Gebruik kattenkruid 

Kattenkruid wordt vooral in speeltjes gebruikt. Een. Kattenkruid speeltje kan de interesse voor spelletjes voor jouw kat verbeteren. Zo kan speelgoed met kattenkruid zelfs interessanter zijn dan snoepjes voor sommige katten. Kattenkruid kan worden gebruik als verrijking, voor veel speelplezier. Als ontspanner als jouw kat gestrest is, als hulpmiddel om bange katten uit hun schuilplaats te halen. Of om een nieuw huisje, krabpaal, klimpaal of speeltje aantrekkelijker te maken door er wat kattenkruid of kattenkruid spray op aan te brengen. Kattenkruid kopen kan in verschillende vormen. In gedroogde pure vorm, gedroogd kattenkruid verwerkt in speeltjes, in een spray met kattenkruidolie of als vers kattenkruid. Vers kattenkruid kan je kweken in de tuin of als kamerplant. Deze natuurlijke ongedroogde vorm kan je ook aan je kat geven.