Ben je op zoek naar een upgrade van je huis met een gloednieuwe vloer? Of je nu in de markt bent voor hardhout, tapijt, tegels, laminaat of visgraat parket, er zijn veel dingen die je in overweging dient te nemen voordat je een beslissing neemt. Hier zijn vijf tips om ervoor te zorgen dat je een goede vloer voor je huis krijgt.

Onderzoek je opties

Op het gebied van vloeren zijn er meer opties dan ooit tevoren. Doe wat onderzoek en zoek uit welke soorten vloeren het beste passen bij je levensstijl, de grootte van je kamer en het algemene ontwerp van je huis. Terwijl hardhout vroeger de enige keuze was voor luxe huizen, zijn er nu veel milieuvriendelijke en kostenefficiënte opties die stijl en waarde kunnen toevoegen aan elke ruimte.

Vanuit esthetisch perspectief springs visgraat parket eruit. Een visgraat patroon staat altijd mooi als je parket neemt. Uiteraard is dit heel anders dan hout, maar als je ervan houdt is visgraat parket een superkeuze.

Denk aan duurzaamheid

Je vloerbedekking zal in de loop der tijd veel te verduren krijgen, dus is het belangrijk dat je iets kiest dat duurzaam genoeg is om jaren mee te gaan. Hardhout is meestal erg stevig, maar moet afhankelijk van het gebruik om de paar jaar worden bijgewerkt; tapijt kan tot 15 jaar meegaan als het goed wordt onderhouden; en tegels kunnen behoorlijk lang meegaan als ze goed worden gelegd. Neem al deze factoren in overweging bij het kiezen van je vloermateriaal.

Budget op maat

Vloermaterialen zijn er in verschillende prijsklassen, dus het is belangrijk dat je een budget vaststelt voordat je gaat rondkijken. Houd rekening met alle installatiekosten en met eventueel speciaal onderhoud dat voor bepaalde soorten vloeren nodig is (zoals het schuren van hardhout). Zo kun je ervoor zorgen dat je binnen je budget blijft en toch een goede vloeroplossing voor je huis krijgt.

Huur indien nodig professionals in

Als je je niet prettig voelt bij doe-het-zelf projecten, aarzel dan niet om professionals in te huren die het installatieproces voor je kunnen verzorgen. Professionele installateurs hebben ervaring met verschillende soorten materialen en weten precies hoe elk materiaal op de juiste manier gelegd moet worden – waardoor je op de lange termijn tijd, moeite en geld bespaart. 5. Vergeet het onderhoud niet. Als je eenmaal je vloermateriaal hebt gekozen en gelegd, vergeet dan niet het regelmatige onderhoud. Regelmatig stofzuigen of vegen helpt voorkomen dat zich vuil ophoopt dat het oppervlak na verloop van tijd kan beschadigen; vloeren zoals linoleum of vinyl moeten ook regelmatig in de was worden gezet; en regelmatig poetsen helpt hout te beschermen tegen verbleken door blootstelling aan zonlicht. Deze eenvoudige stappen zorgen ervoor dat je vloeren er jaar na jaar op hun best uitzien.

Conclusie

Met zoveel soorten vloermaterialen die tegenwoordig beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om de juiste te kiezen voor je huis – maar met wat onderzoek en planning vooraf hoeft het niet overweldigend te zijn. Gebruik deze vijf tips als leidraad bij het zoeken naar vloeroplossingen, zodat je, als het tijd is om een beslissing te nemen, precies weet welk soort materiaal het beste past bij zowel je levensstijl als je budget.

Bron: Martijn de Wit-vloeren