Je huis verbouwen is een hele klus, of je het nu grotendeels zelf doet of het helemaal laat uitvoeren door een vakman. Met de verbouwing op zich heb je je handen vol. Je wilt dan geen zorgen meer hebben over de financiering van de verbouwing. Je hypotheek verhogen is een gebruikelijke manier om een verbouwing te betalen. Maar hoe kun je zelf inschatten of je inkomen dat toelaat?

Maximale hypotheek berekenen

Uw hypotheekbedrag berekenen kan heel gemakkelijk online. Het blijft natuurlijk een inschatting, maar wanneer je de goede gegevens bij de hand hebt kom je een heel eind. Voor een definitieve berekening en de benodigde goedkeuring moet je uiteindelijk bij je eigen hypotheekverstrekker informeren. Heb je zelf al het nodige voorwerk gedaan, dan kom je goed beslagen ten ijs en weet je wat er ongeveer mogelijk is. Voor een voorlopige berekening heb je in ieder geval je toetsinkomen nodig. Dat is je bruto jaarinkomen voor aftrek van de belastingen. Ben je in vaste dienst bij een werkgever dan is dat bedrag vrij gemakkelijk te berekenen, ben je ondernemer of zzp'er, dan is het wat ingewikkelder.

Variabelen bij het berekenen van je maximale hypotheek

Naast het toetsinkomen is er nog een aantal andere belangrijke variabelen voor het berekenen van je maximale hypotheek. Van belang is of er nog een partner is met een tweede inkomen. Heb je schulden of moet je alimentatie betalen, dan kan dat van invloed zijn op het bedrag, net als je leeftijd. Verder is de rente die je moet gaan betalen van belang, de looptijd van de lening en natuurlijk de hoogte van het bedrag dat je nodig hebt.

De juiste hypotheekkeuze

Wat is nu de beste keuze voor het financieren van je verbouwing? Met een hypotheek verbouwing betalen kan op twee manieren: je bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Je bestaande hypotheek verhogen is heel simpel: het hypotheekbedrag wordt hoger, je maandlasten ook. De voorwaarden voor het nieuwe bedrag zijn dezelfde als voor de bestaande hypotheek. Een tweede hypotheek afsluiten kan gunstig zijn wanneer bijvoorbeeld de rente laag is. Voor een nieuwe hypotheek gelden de voorwaarden van het moment van afsluiten en dat kan gunstiger zijn dan het verhogen van je bestaande hypotheek. Natuurlijk moet je altijd advies vragen aan de hypotheekverstrekker. Die kennen alle details van de hypotheek, maar weten ook wat er belastingtechnisch mogelijk is. Lukt het niet om het hele bedrag te lenen, dan kun je eventueel ook je spaargeld inzetten. Of de verbouwing nog even uitstellen!