Voor de grap een kraslot kopen van een euro en van te voren al weten dat je eigenlijk niks gaat winnen. Het lijkt onschuldig, maar is voor veel mensen het begin van een nare verslaving. Bijna iedereen heeft in zijn leven wel eens gegokt. Sommige vinden er niks aan en stoppen er al snel mee, maar voor andere is het erg verslavend. Je wint wat en hebt het naar je zin, maar later verlies je meer en wil je dit meteen weer terug verdienen. Hierdoor spelen mensen steeds met grotere bedragen, waardoor ze ook steeds meer verliezen. Het hebben van een gokverslaving kan dan ook een grote impact hebben op je leven.

 

Wat is een gokverslaving?

Ongeveer 90% van alle volwassen in ons land heeft wel eens gegokt. Bij veel mensen is het lastig om in te schatten of ze echt last hebben van gokproblemen. Regelmatig gokken hoeft niet meteen te betekenen dat er een probleem is, maar de ernst van een gokverslaving is afhankelijk van hoe vaak er wordt gegokt en de gevolgen hiervan. Wanneer je geen controle meer hebt over je gokgedrag, dan spreken we wel over een problematische gokverslaving.

 

Gevaren

Een gokverslaving is gevaarlijk omdat het veel kan veranderen in je leven. Een aantal risico’s:

  • Het kan voor sociaal maatschappelijke problemen zorgen.
  • Je kan in financiële problemen raken door het verliezen van veel geld.
  • Men gaat vaak liegen en bedriegen wanneer ze verslaafd zijn.
  • Er ontstaan depressieve en/of wanhopige gevoelens.
  • Men voelt zich schulding en voelt schaamte.

 

Stoppen met gokken

Door de adrenaline van gokken is het lastig om zomaar te stoppen. Stoppen kan dan ook zorgen voor verschillende ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, onrust en vermoeidheid. Lukt het jou niet om in je eentje te stoppen? Dan is de kans groot dat je stappen moet nemen en naar een afkickkliniek moet gaan. Het is een grote stap, maar het zal je leven een hoop verbeteren.