vuurwerk

Door het coronavirus gold de afgelopen jaren een verbod op vuurwerk. Dit verbod ging over categorie F2 oudejaarsvuurwerk. Sinds het jaar 2022 gelden weer de normale vuurwerkregels. Maar je mag niet zomaar elk vuurwerk afsteken, want in sommige gemeenten geldt nog steeds een verbod op vuurwerk of zijn er vuurwerkvrije plekken. Wil je vuurwerk afsteken, check dan de website van je gemeente. Mag je wel vuurwerk afsteken en wil je bijvoorbeeld siervuurwerk op Vuurwerkland.nl afsteken met je kinderen? Een aantal tips uitgelicht.

Hoe zit het met slachtoffers van vuurwerk?

45% van de slachtoffers van vuurwerk zijn kinderen onder de vijftien jaar. En de meeste verwondingen zijn aan de handen en het hoofd. Veel ongelukken ontstaan doordat het vuurwerk niet op een juiste manier wordt afgestoken. Of er worden niet de juiste hulpmiddelen gebruikt.

Mogen jonge kinderen vuurwerk afsteken?

Vuurwerk mag niet worden afgestoken door jonge kinderen. Heb je een kind onder de vijf jaar, dan mag je daar geen sterretjes mee afsteken. Het is namelijk zo dat de temperatuur van sterretjes hoog kan oplopen, want er bestaat niet zoiets als koud vuur. Heb je een kind boven de vijf jaar, dan is het aan te raden om sterretjes af te steken onder toezicht van een volwassen persoon. Denk altijd aan de veiligheid van je kind of kinderen. Het veiligst is om thuis achter het raam naar vuurwerk te kijken.

Is kindervuurwerk veilig om te gebruiken?

Je hebt vuurwerk in categorie F1. Dit noemt men soms ook weleens kindervuurwerk. Echter is de term kindervuurwerk ietwat misleidend, want het lijkt of je er mee kunt spelen. Maar kindervuurwerk zoals sterretjes, tolletjes en grondbloemen zijn helemaal niet onschuldig en je kunt er ernstige verwondingen mee maken. Let dus altijd goed op met kindervuurwerk afsteken.

Maak geen gebruik van illegaal vuurwerk

Het is af te raden, en verboden, om illegaal vuurwerk aan te schaffen. Over het algemeen is vuurwerk op niet officiële verkooppunten en buiten de vastgestelde verkoopdagen verboden. Je moet je kind uitleggen dat illegaal vuurwerk niet getest is. Vaak wordt er bij illegaal vuurwerk te veel kruit gebruikt en dit zorgt voor harde knallen. Hierdoor kan er gehoorbeschadiging ontstaan. Bij illegaal vuurwerk kun je denken aan Romeinse kaarsen, cobra’s, Chinese rollen, mortierbommen, strijkers en lawinepijlen. Niet kopen dus.