motorband

Rijd je veel op de motor, dan zal je vanzelf op een moment een lekke band krijgen. Dit kun je repareren met een motor bandenreparatieset. Veel moderne motoren hebben tubeless banden. Je zou tubeless banden kunnen repareren met een plugje als er een kleine lek ontstaat. De vraag is of de proppen of plugjes wel betrouwbaar  zijn. Zijn ze veilig om te gebruiken?

Is een prop een goed idee?

Sommige mensen beweren dat een prop of plug geen goed idee is. Maar wanneer de prop of plug een goede installatie krijgt, dan zullen de meeste mensen beweren dat het wel een goed idee is. Je moet echter wel beseffen dat het nooit zo stevig kan zijn als de originele motorband. En er zijn meerdere zaken waar je rekening mee dient te houden.

Een prop kun je alleen gebruiken bij tubeless banden

Proppen, ook wel plug genoemd, kun je alleen gebruiken bij tubeless banden. Tubeless banden zijn banden zonder een binnenband. Weet je niet of je motor wel of niet gebruik maakt van een binnenband? Een van de regels is dat als je een motor hebt nieuwer dan twintig jaar en geen spaakwielen bevat, je meestal een motor hebt met tubeless banden. Twijfel je of dit het geval is, dan is het altijd verstandig om de werkplaatshandboek te checken.

Een prop kan niet bij iedere lek worden gebruikt

Je kunt grote sneeën en gaten in de band niet repareren met een prop of plug. En ook al is het mogelijk, dan is het af te raden om ermee met de motor naar huis te rijden. Sommige fabrikanten van banden raden het dan ook af om gebruik te maken van een plug. Zelfs als het een noodoplossing is. Bedenk dus of je een prop of plug wilt gebruiken als je je motorband moet repareren. Je banden vervangen, met name als de banden een lang leven zouden hebben, is iets wat je niet graag wilt doen. Ook al is het een hele betrouwbare oplossing. Je moet je afvragen of je het risico van een plug accepteert.

Een permanent plug voor een band

Wil je een permanente reparatie van een lek in je band, dan moet de band van de velg worden gehaald. Je hebt speciale pluggen en deze pluggen vullen het gat op en zal de motorband lekdicht maken aan de binnenkant. Kijk goed naar de binnenkant van de band als de band van de velg is. Tubeless banden lopen niet in een keer leeg. Als er te lang met lage bandenspanning is gereden, kan de band te warm worden. Kijk naar afwijkingen en beschadigingen aan de binnenkant.